Preloader Logo

Oyunculuk Okulu


“Oyunculuk Okulu” eğitim programı, oyunculuğu profesyonel olarak düşünen kişilerin ihtiyaç duyacakları tüm içerikleri bulabilecekleri kapsamlı ve bütüncül bir müfredata sahip, yoğunlaştırılmış bir süreç eğitimidir. Temel bilgilere ek olarak, oyuncunun sahnedeki mevcudiyeti sırasında seyirci ve oyuncu arkadaşı ile kurduğu ilişki biçimlerini teknik karşılıkları ile araştırabileceği temel egzersizlerden oluşur.

Profesyonelliğin ötesinde, bu eğitimin katılımcıların yaşamlarına katacağı pozitif getiriler ve eğitim sonunda sahnelenecek performans bu programı benzersiz kılmaktadır.

Oyunculuk Okulu Eğitim Programı dört ana başlıktan oluşur;

·         Oyunculuk

·         Dramaturgi

·         Şan

·         Beden Dramaturgisi(Bedende Yaratıcı İfade)

KİMLER KATILABİLİR?

Atölye oyunculuğu profesyonel olarak düşünen ya da hobi olarak düşünse de ciddiye alan tüm yetişkinlerin katılımına açıktır.

Oyunculuk Okulunun katılımcılar açısından kazanımları nelerdir? 

·         Oyuncunun sahne üzerindeki mevcudiyeti; sahnedeki aksiyonu tanımlaması ve bu aksiyonu metnin yönelimlerinden birsini seçerek doğru kanala yönlendirebilmesi ile gerçekleşebilir. Oyuncu en temelde var olan bir durumu -anı çözümleme becerisine sahip olmalıdır. Böylece orada kişiyi yaratabilir.

·         Bunun için gerekli olan beden güçlendirme (Hareket ve fiziksel aksiyon), ses konumlandırma ve oynadığı kişilerle arasında gerçekleştirecek olduğu devinimi, kontrol edebilme becerilerini kazanması gerekir.

·         Oyuncunun çalışmalarındaki en önemli hedefi sahnede neyin anlatıldığı iyi kavramak olmalıdır.

·         Oyuncunun metin analizi yapabilmesi oynanacak sahnenin ya da durumun da algılanmasını sağlayacak ve böylece kendi tutarlılığını yaratabilecektir.

·         Oyuncunun seyirciye oynadığı rolün “olabilir” olduğu hissini yaratması beklenmektedir.

OYUNCULUK

  • Bedenin sahnedeki mevcudiyeti için gerekli enerji ve nefes çalışmaları
  • Devinim ve koro çalışmaları
  • Hareket kaliteleri
  • Oyun yaratma ve kurma
  • Rolün yapılandırmasında gerekli olan egzersizler
  • Sözsüz oyun kurma
  • Oyuncunun metne yaklaşımı ve çözümleyebilmesi
  • Aksiyon yaratma ve aksiyon kesme
  • Metindeki rolün yapılandırılması
  • Oyuncunun yarattığı yeni versiyonlar
  • Performans

 

Eğitmenler: Elif Ongan Tekçe

Eğitim süresi: 25 hafta x 2 saat:50 saat

Eğitim Günü: Perşembe/pazartesi 

ŞAN (SES NEFES)

Eğitim programı oyuncu adaylarında vücut/nefes farkındalığını sağlayarak, sahnede ses kullanımını doğru tansiyonda ve zamanlamada gerçekleştirmeye yönelik egzersizlerle, ses kaslarını çalıştırarak motorsal alışkanlık kazandırmayı hedefler

Eğitmen: Berkay Özideş

Eğitim süresi: 4 Haftax 2 saat: 8 Saat

Eğitim Günü: Pazartesi

DRAMATURGİ

“Bir metnin sahnelenmek amacıyla seçilmesinden, metni ve yazarını tanımak için yapılan araştırmalara, yorumlama ve ortak birikime kadar her şeyi, bunlarla birlikte oyunculuk çalışmaları ve provalar, seyirci araştırmaları ve son buluşma, kısacası metinden sahneye kadar geçirilen tüm evreler dramaturgi başlığında derlenebilir. Fakat dramaturgiyi sanatsal yaratımın merkezi olarak değil, bütünün evrelerini denetleyen, belirlenen rotayı kontrol eden bir mekanizma olarak yorumlanmalıdır.”

Bir tiyatro metninin sahnelenme süreci; o metni hem yazıldığı dönem ve koşullar içerisinde anlayıp anlamlandırmak hem de sahneleneceği yer ve zaman dilimi içinde ne ifade edebileceğini düşünmekle başlar. Bu basamak dramaturji yöntem ve tekniklerini barındırır. Biz de buluşmalarımız boyunca dramaturg, yönetmen ve oyuncu gözüyle dramaturji yaklaşımlarını deneyimleyeceğiz.

“Anlanarak oynanmış her sahne; seyircide mutlaka bir anlam bulur…”

·         Dramaturji nedir?

·         Shakespeare döneminde yazılmış bir tiyatro eseri günümüze nasıl aktarılır?

·         Aynı eserin oyuncu dramaturjisi nasıl yapılır?

Dramaturji dersleri, Eğitimin 5. Haftasında başlar ve birer hafta arayla 7. Hafta ve 9.haftada olmak üzere ikişer saatlik 3 ders toplam 6 saat olarak gerçekleştirilir.

Eğitmen: Duygu Seda Tomru

Eğitim süresi:  3 hafta x 2 saat: Toplam 6 saat

Eğitim günleri: Pazartesi ya da Perşembe

BEDEN DRAMATURGİSİ ( Bedende Yaratıcı İfade)

Beden dramaturjisi çerçevesinde şekillenen bu derste, katılımcılar bir tema ya da çıkış noktası üzerinden planlanan alıştırmalar yoluyla yaratıcı araştırmaya odaklanır. Dört hafta süresince bedenin incinebilirliği, biçimlenme/biçimlendirme, hareket parçaları oluşturma, metin ve hareket ilişkisi başlıkları altında uygulamalar yapılır. Dansçı/oyuncunun yaratıcı olanaklarını ortaya koyacağı ve ifade zenginliğini arttıracağı bir ortam oluşturulması amaçlanır.

 

Eğitmen: Doç. Dr.Evren Erbatur

Eğitim süresi: 4 hafta x 2 saat: Toplam 8 saat

Eğitim Günü: Pazartesi

Eğitim Süresi: 72 saat/4,5 Ay 

*18 Hafta süren eğitimin sonunda katılımcılara sertifika verilmekte ve eğitim sürecinde katılımcılar tarafından tasarlanacak bir performans sahnede sergilenecektir. 

BAŞVURU İÇİN TIKLAYIN

Oyunculuk Okulu